Azi cand am venit de la facultate,am primit o revista eu fiind abonata la acea revista si stand si rasfoind acele pagini ,erau acolo niste articole despre Japonia...pana acum nu mi s-e parea cine stie ce cand auzeam numele acesta,dar vazand acele articole,mi-a venit in cap ceva de genu:"cum este alfabetul japonez?!"si kiar am descoperit cum suna numele meu in japoneza...TEKUTOKIARIKA....adica DENISA...cam lung as spune eu...dar pe cine intereseaza are mai jos cateva detalii despre limba nipona....si de ce nu...cum ar suna numele voastre dupa acest alfabet:P:P...HAVE FUNN !!!
In Japoneza sunt 3 + 1 tipuri de scriere :
- Kanji : charactere Chinezesti. Fiecare caracter are o anumita insemnatate. Majoritatea se pot pronunta in cel putin doua feluri. In jur de 2000 de charactere sunt folosite in scrierea curenta.
- Hiragana : 46 simboluri. Limba Japoneza este constituita pe 46 de silabe. La fel cum in Romana totul se poate scrie folosing cele 27 litere din alfabet, in Japoneza totul se poate scrie folosing cele 46 Hiragana.
- Katakana : 46 de simboluri. Simbolurile Katakana sunt folosite pentru aceleasi 46 de silabe ca si Hiragana. Katakana se scrie cu linii drepte, Hiragana sunt simboluri rotunjite. Katakana sunt folosite pentru cuvinte imprumutate din limbi straine, Hiragana se foloseste pentru cuvinte originare Japoneze.
- Romaji : Alfabet latin. Romaji este folosit pentru scrierea limbii Japoneze folosind alfabetul latin cu scopul de a inlesni invatarea limbii de catre straini.
Pronuntia este unul dintre cele mai simple aspecte ale acestei limbi, cel putin pentru vorbitorii nativi ai limbii romane, deoarece toate sunetele din limba nipona sa regasesc in limba noastra.
Limba japoneza are la baza 5 vocale, care adaugate dupa o consoana formeaza o unitate de baza a limbajului. Aceste unitati poatra numele de mora, cuvant japonez care se poate traduce prin silaba. Caracteristic acestor unitati fonetice este faptul ca au toate aceeiasi lungime, putandu-se afirma ca cuvintele sau propozitile care au un numar egal de mora pot fi rostite in aproape acelasi interval de timp.
In limba japoneza intonatia joaca, deasemenea, un rol foarte important in comunicarea starii de spirit a vorbitorului. De obicei, cand se coboara intonatia se insinueaza ca este o afirmatie finala, iar cand aceasta se ridica, denota o intrebare sau o exclamare.
Dialectul standard japonez poate fi reprezentat in aproape 100 astfel de mora distincte. Acestea se pot clasifica in 6 grupe:
- vocale simple: a, i, u, e, o (*aceasta este si ordinea lor in alfabetul japonez);
- consoane urmate de vocale: ka, shi, mu, ne, ro etc.;
- o semi-vocala (y sau w) urmata de o vocala: ya, yu, yo, wa;
- consoana + semi-vocala + vocala: kya, byu, pyo etc.;
- o singura consoane nazala: n;
- prima consoana dintr-un dublet (nu se pronunta): ex.: kitte.
Cu toate ca aproximativ 60% din vocabularul limbii japoneze este imprumutat din limba chineza, acestea sunt asimilate aproape complet si se reprezinta prin caractere kanji sau hiragana, unele insa, fiind importate relativ recent, sunt inca considerate cuvinte straine si sunt scrise in katakana. In legatura cu cuvintele imprumutate din limba engleza, in vorbire sunt recunoscute relativ greu, deoarece majoritatea sunetelor au fost adaptate, iar unele intelesuri schimbate. ( exemplu: aisukuriimu = ice-cream; paachii = party ).
A - ka
B - tu
C - mi
D - te
E - ku
F - lu
G - ji
H - ri
I - ki
J - zu
K - me
L - ta
M - rin
N - to
O - mo
P - no
Q - ke
R - shi
S - ari
T - chi
U - do
V - ru
W - mei
X - na
Y - fu
Z - zi
Sper ca v-ati distrat afland cum va numiti in limba nipona:P:P
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu